Denk als een kunstenaar

Deze maand hebben we het boek: “Denk als een kunstenaar’ waarin de kunstkenner Will Gompertz je leert denken als een kunstenaar!. Mensen denken: Waarom lijkt het voor sommige mensen gemakkelijk om leuke nieuwe ideeën te verzinnen terwijl het anderen veel moeite kost? Waar ligt dat aan? Moet je er talent voor hebben? ‘Nee dat hoeft niet’ zegt Will Gompertz. We zijn allemaal in staat creatief en inspirerend te denken als een kunstenaar! Maar het creatieve proces moet je je wel aanleren, dat komt niet vanzelf.

 

In ‘Denk als een kunstenaar’ bespreekt Gompertz de tactieken van kunstenaars als Warhol, Hirst, Tuymans en Picasso. Hij laat op zijn karakteristieke uitbundige en enthousiasmerende manier zien hoe creativiteit werkt, hoe kunstenaars denken en hoe je zelf net zo creatief kunt zijn. ‘Denk als een kunstenaar’ leert je niet alleen van alles over kunst, maar is ook een zeer inspirerend en vrolijk boek. Een aanrader om te lezen!

 

Recensie

Dit boek laat zien hoe vernieuwende mensen hun fantasie kunnen gebruiken en productief weten te maken. Elk hoofdstuk beschrijft een benadering of houding die essentieel is voor het creatieve proces. Het gaat daarbij om de manier van werken, maar ook hoe iedereen die manier kan leren toepassen. Zo worden de eigenschappen van beroemde kunstenaars onder de loep genomen en krijgen we zicht op het belang van onder meer nieuwsgierigheid en ondernemerschap en nog veel meer kwaliteiten die ingezet kunnen worden. Omdat slimme apparatuur steeds meer gaat overnemen van mensen is creatief zijn en het gebruiken van verbeeldingskracht belangrijk. Creativiteit is de bevestiging dat we leven en laat zien dat we met de tastbare wereld verbonden zijn door de verwezenlijking van onze ideeën. De combinatie van kunsthistorische kennis en psychologisch inzicht maakt dit boek tot een inspirerend werk over het succesvol inzetten van creativiteit.

Monique Smit