Wie is hier nou de baas!?

 

Autonomie en regie staan hoog op onze psychologische verlanglijst. In de praktijk worden we echter voortdurend belaagd door andere ‘bazen’ die ons graag de macht ontnemen. Zo raken we allemaal wel eens verstrikt in ons eigen gedrag, gedachten en gevoelens. Onze opvoeding, eerder gemaakte keuzes, succes, falen, rijkdom, armoede, baan, ontslag of routines… alles en iedereen kan ons onze macht ontnemen. Zij worden ons de baas, wij vliegen op de automatische piloot naar de toekomst.

 

Hoe neem je de macht weer terug en geef je je eigen leven vorm? Hoe kom je erachter wat je echt wilt en hoe ga je dat realiseren?

 

Dit boek is de virusscanner waarmee je je eigen besturingssoftware onder de loep neemt. Als je last hebt van een vaag ontevreden gevoel, knagende stemmingen, een sluimerende depressie, energieverlies. Als je aanhikt tegen het leven of als je juist doordraaft in doen-doen-doen… dan zijn dit signalen dat je niet meer helemaal eigen baas bent. Dit zou jij jezelf toch nooit aandoen?

 

Groei weer uit tot je eigen baas en kies voor je eigen leven vanuit autonomie!

 

 

Recensie

Neem het roer van je leven (weer) in eigen hand. Dat is de krachtige aanmoediging van de auteur, die trainingen geeft op het gebied van persoonlijke groei. Het boek bestaat uit 21 'peptalks' (verwijzend naar de naam van de schrijver). Eerst wordt ingegaan op het belang van autonomie en zelfregie. Vervolgens wordt uitgelegd hoe het verleden, opvoeders, gedachten en gevoelens de baas kunnen worden over je leven. Na het leren herkennen van deze ‘bazen’ worden de stappen beschreven die naar zelfregie en autonomie kunnen leiden. Zoals het nemen van verantwoordelijkheid, het verschil herkennen tussen eigenwaarde en zelfvertrouwen en het opheffen van het proces waardoor je tot 'groeistaking' bent gekomen. Veelvuldig worden begrippen gebruikt uit de psychosynthese en de transactionele analyse. Bij de uitleg van speelveld- en tribunegedrag laat de schrijver zich echter ook inspireren door Johan Cruijff. De vlotte en heldere schrijfstijl maakt het een prettig leesbaar boek. Er wordt geen gebruik gemaakt van literatuurverwijzingen.

V. Hoondert