Mooi werk!

Hoe allround vakman Jan Kuiper in de keuken van twee andere corporaties mocht kijken

 

Eigenlijk is er geen goede benaming voor die de lading echt dekt: een stage binnen de corporaties van Loopbaaninitiatief. Sommigen noemen het een werk- of loopbaanstage, anderen ‘gewoon’ meewerken. Bij Loopbaaninitiatief vinden we ‘je netwerk vergroten en je blik verbreden’ nog wel het beste passen. In een tijd waarin werknemers vaak het liefst in hun eigen organisatie blijven werken, is het belangrijk dat je met plezier blijft werken. Met een stage leer je over jezelf en van anderen.

 

Jan Kuiper (56) werkt al jaren als allround vakman bij Actium in Assen, maar heeft de opleiding wijkbeheer gevolgd. Naar eigen zeggen bevalt het werk wat hij nu doet hem goed. Toch wilde hij weleens zien wat het werk als wijkbeheerder inhoudt. Op eigen initiatief vroeg hij een stage aan bij zijn leidinggevende en de afdeling P&O. Zij waren direct akkoord en regelden een stagedag bij WoonFriesland in Grou. Jan mocht mee naar kantoor, maakte kennis met verschillende afdelingen en ging mee met een wijkbeheerder naar de afspraken van die dag.

 

Smaakt naar meer

“De stagedag bij WoonFriesland was echt interessant, maar één dag vond ik eigenlijk te kort. Daarom ben ik ook nog twee weken bij Lefier geweest. Daar liep ik een week mee met twee huismeesters en een week met een wijkbeheerder. Dat voelde direct vertrouwd. Ik heb geleerd van de verschillende manieren van werken. Zo leent Lefier ook gereedschap voor onderhoud van eigen tuin uit, terwijl we bij Actium dat niet doen. Mijn leidinggevende was blij met de nieuwe inzichten die ik door kon geven.”

 

Riskant?

Is het voor werknemers niet riskant om een stage aan te kaarten? Jan denkt juist van niet. “Juist nu is het belangrijk om je te verbreden en te ontwikkelen. Tijdens een stage kun je veel van anderen leren. Ik heb geleerd hoe ik anders met situaties in mijn werk om kan gaan in mijn functie als allround vakman. Daardoor kreeg ik meer vertrouwen en vind ik mijn werk nu nog leuker. En ik hoop ooit een keer als wijkbeheerder of huismeester aan het werk te kunnen.”

 

Aanrader of niet?

“Iedereen moet het zelf weten, maar het is wel jammer als je het niet doet. Als je ervoor openstaat, dan kun je veel aan een stage hebben. Het gaat bijna automatisch. Je krijgt inzicht in een ander en in andere werkwijzen. Je leert hoe andere corporaties werken en met bepaalde situaties omgaan en dat maakt je werk weer mooier. Je leert ook nog eens leuke nieuwe mensen kennen. Ik zou het zo weer doen.”

 

Jan regelde zijn stage via de afdeling P&O. Zij vonden een plek voor hem binnen een corporatie die ook aangesloten is bij Loopbaaninitiatief. Ben jij ook benieuwd geworden naar een stage? Vraag je afdeling P&O gerust om meer informatie.