Interview met Elly Lehkamp over paardencoaching

Paardencoaching, je hoort er steeds vaker over. Het is een vrije nieuwe methode van coachen, overgewaaid uit Amerika. Toch weten weinig mensen wat het precies inhoudt. Voor ons reden om Elly Lehkamp, medewerker bij Lefier, te vragen naar haar ervaringen met paardencoaching.

 

Hoe zou je paardencoaching omschrijven?

“Paardencoaching is het inzetten van paarden als hulpmiddel bij het coachen van mensen. Een paard laat direct zien hoe jij erbij staat en waar je tegenaan loopt. Daar hoef je niet aan te twijfelen, dat gebeurt. Een paard spiegelt feilloos en maakt je onbewuste bewust.”

 

Hoe ben je op het idee van paardencoaching gekomen?

“Een paard geeft jou terug hoe je erbij staat. Hoe je communiceert met andere mensen en hoe je handelt in het contact met anderen. Ik vond het interessant om aan de slag te gaan met vragen zoals: hoe kom ik over bij de ander? Het paard is een soort spiegel van jou, hij neemt over wat jij doet. Daardoor kijk je tijdens het coachen in feite naar jezelf. Dat geeft veel nieuwe inzichten.”

 

Wat heeft het jou opgeleverd?

“Het paard maakte in no time zichtbaar wat er bij mij speelde, zonder oordeel. Dat vond ik heel bijzonder, hij komt veel makkelijker bij dat punt als wanneer je met iemand in gesprek gaat. Dat was prikkelend, confronterend en persoonlijk. Ik heb veel geleerd over wat maakt dat ik zo handel en wat blinde vlekken zijn. Die feedback is voor mij heel waardevol in het contact met anderen.”

 

Wil jij ook, net als Elly, ervaren wat paardencoaching is? Reserveer dan hier snel je privésessie.

 

Voor wie is paardencoaching geschikt?

Ieder mens kun je coachen met behulp van een paard. Ben je iets introverter, dan nodigt het paard je wellicht uit om contact te leggen. Ben je extroverter en verbaal heel sterk, dan zal het paard aangeven hoeveel ruimte je van hem mag innemen. Een paard kun je niet onder tafel kletsen. Ook als je geen specifieke vraag hebt is paardencoaching geschikt. Het paard reageert op wat er op dat moment gebeurt en er speelt altijd iets bij je, ook al ben jij je daar nog niet bewust van.

 

Is het nodig om ervaring met paarden te hebben?

Nee, zeker niet. Er wordt niet op de paarden gereden, maar er wordt vanaf de grond met de paarden gewerkt. Je hoeft de paarden zelfs niet aan te raken als dat je niet wilt.

 

Kijk voor meer info op http://www.loopbaaninitiatief.nl/training/individueel/paardencoaching-(privé-sessie).htm