Detachering werkt verfrissend!

Mijn naam is André Timmer, 57 jaar en sinds 1988 werkzaam in corporatieland. Destijds begonnen op het bedrijfsbureau van de Stichting Woning Zuidwest Drenthe. Na de fusie met Woningstichting Ooststellingwerf, in 1998,  werkzaam als klachten-en mutatieopzichter op de afdeling Wonen. Na deze fusie werd de naam Actium in het leven geroepen. Ik was werkzaam in het rayon Ruinen en woonde met mijn gezin in het prachtige dorpje Echten, onder de rook van Hoogeveen. Na bijna 18 jaar bij Actium en zijn voorganger te hebben gewerkt, maakte ik de stap naar Domesta, de corporatie die actief is het gebied waar ik geboren en getogen ben: Zuidoost Drenthe.

Stoute schoenen

Bij deze stap ontdekte ik hoe verfrissend het kan zijn om te veranderen van werkomgeving. Nieuwe mensen, nieuwe ideeën en nieuwe uitdagingen. Ik begon bij Domesta in februari 2006 in eerste instantie als klachten -en mutatieopzichter. In de loop van dat jaar vertrok het interim-hoofd van de afdeling Dagelijks Onderhoud. Ik heb toen de stoute schoenen aangetrokken en gesolliciteerd naar die functie. Ik november van 2006 werd ik in die functie aangesteld. Een carrière move die onverwacht op mijn pad kwam.  Wanneer ik eerder dat jaar niet was overgestapt naar deze werkgever was dat waarschijnlijk niet gebeurd. Met andere woorden: wanneer je niet beweegt, gebeurt er niets tot weinig. Tot en met april 2018 heb ik met veel plezier en voldoening leiding mogen geven aan deze afdeling.

Volop in beweging

Domesta is niet uniek ten opzichte van andere corporaties en ook volop in beweging. Voortdurend blijven anticiperen op de vraag van de huurder en de veranderende wereld om ons heen. Dat heeft vaak ook consequentie voor de organisatiestructuur. In dit geval sneuvelde mijn functie.  Dat kwam niet als een verrassing, maar was na bijna 12 jaar wel behoorlijk wennen. Ik kreeg van de directie alle ruimte om iets anders te gaan doen binnen Domesta. Ik heb dan ook diverse taken opgepakt de ene met wat meer plezier dan de andere, maar mijn dagen waren goed gevuld, maar het echte voldane gevoel naar een weekje werken ontbrak steeds vaker.

Hypotheek

Op een gegeven moment werd ik benaderd door de manager Vastgoed van Actium of ik bereid was om daar een project op te pakken voor de duur van anderhalf jaar.  Ineens moest ik weer terugdenken aan het gevoel dat ik 2006 had toen ik wisselde van werkgever en daardoor nieuwe inspiratie op deed. Dat wilde ik eigenlijk best nog eens een keer ervaren. Ik maakte mij wel enige zorgen over de periode na afloop van het project bij Actium.  Ik heb nog twee studerende kinderen en een hypotheek, dus ook dan moet er wel brood op de plank komen.  Gelukkig zijn we daar uitgekomen en kan, tenzij er iets anders voorbijkomt waar ik warm van word, in september 2022 weer terugkeren bij Domesta in een passende functie. Deze detacheringsovereenkomst maakte de keuze om tijdelijk over te stappen een stuk gemakkelijker.

Doen!

Inderdaad ervaar ik nu weer evenals in 2006 dat wisselen van werkgever heel verfrissend werkt en dat je de opgebouwde ‘ballast’ van de afgelopen jaren overboord kunt zetten en weer nieuwe kennis vergaard.  Dat schoont lekker op! Voor diegene die de mogelijkheid krijgt om op deze manier tijdelijk ergens anders aan het werk te kunnen heb ik maar één advies: doen!

André Timmer, 2021.