“Ik ben blij dat Groninger Huis op mijn pad is gekomen en dat Actium mij de ruimte geeft”

Hoe het begon

Ik werk sinds 2014 bij Actium als Organisatieadviseur, voor 36 uur per week. Sinds 1 april 2021 doe ik voor 12 uur per week een klus bij Groninger Huis, voor de duur van 7 maanden.

Een oud-collega van Actium werkt nu bij Groninger Huis. Aan het begin van dit jaar dacht het MT van het Groninger Huis na over hun organisatieontwikkeling voor de komende jaren: wat gaat goed in onze organisatie, wat kan beter en hoe zorgen we dat we ook in de toekomst een innovatieve, goed georganiseerde en leuke organisatie blijven? Hiervoor hadden ze een mooi programma gemaakt, maar ze konden wel wat hulp gebruiken bij de vertaling en de uitvoering: wat betekent dit voor het werk van collega’s, voor onderlinge samenwerking, voor leiderschap? En hoe pakken we dit aan? Toen kreeg ik een appje van mijn oud-collega: hé Annet, zou jij eens met ons willen meedenken? Er volgden twee leuke gesprekken via Teams, waarin ik wat adviezen gaf. En toen stelde de directeur-bestuurder Laura Broekhuizen de vraag: zou je ons een tijdje willen en kunnen helpen?

Gesprekken over persoonlijke ontwikkeling

Dat leek mij ontzettend leuk! Hoe mooi is het, dat ik mijn kennis en ervaring ook tijdelijk voor een andere organisatie kan inzetten! Gelukkig dacht Actium er ook zo over en kreeg ik de ruimte om dit te doen. Met mijn leidinggevende bij Actium praat ik veel over mijn persoonlijke ontwikkeling. Zij stimuleerde mij bijvoorbeeld ook een opleiding Bedrijfskunde uit mijn ILOB en opleidingsbudget te volgen, die ik vorig jaar afrondde. We maakten afspraken over het werk dat bij Actium door moest gaan en over zaken die ik een tijdje wat minder aandacht kon geven of kon overdragen aan collega’s. Dat gaf hen ook weer gelegenheid om ervaring op te doen met iets nieuws!

Opgedane inzichten

Het werk dat ik voor Groninger Huis doe, is vergelijkbaar met het werk dat ik bij Actium doe. Maar omdat ik mijn kennis en ervaring inzet in een andere organisatie, ben ik me bewuster van wat ik allemaal al in mijn ‘rugzak’ heb. Een leuke gewaarwording, wat mijn zelfvertrouwen versterkt. En ik leer nieuwe dingen; het is ontdekken wat bij Groninger Huis werkt en wat niet.

Een andere organisatie maakt ook dat ik met ‘nieuwe’ ogen naar dingen kijk. Vanwege corona was het natuurlijk rustig op het kantoor in Zuidbroek. Ik dacht: als ik nu ergens op een kantoortje ga zitten, leer ik de organisatie niet goed kennen. Dus vanaf het begin werk ik al in de kantine, vlak bij het koffieapparaat. Door het mobiele en hybride werken, kan ik nu immers overal zitten met mijn laptop! In het begin vonden collega’s van Groninger Huis het een beetje vreemd (en soms zelfs zielig) dat ik daar zat. Maar het levert hele leuke gesprekken op, die mij helpen om mijn werk goed te kunnen doen, en hen helpen te begrijpen wat we in de organisatieontwikkeling doen en waarom. Door deze ervaring ontdekte ik dat je, hoe lang je ook bij een organisatie werkt, altijd nieuwsgierig kan en moet blijven. Ik merk dat ik hierdoor ook weer met ‘nieuwe’ ogen naar Actium kijk en andere vragen stel.

Door deze detachering komen dingen op mijn pad, die ik van te voren niet had kunnen bedenken. Zo zit Groninger Huis in een samenwerkingsverband KR8 (corporaties in het aardbevingsgebied). Zij zochten voor een bijeenkomst een procesbegeleider en Laura vroeg of ik dat wilde doen. Spannend, maar heel leuk om te doen. En zo vergroot ik mijn netwerk ook weer!

Door de thuiswerkervaring door corona lijkt uitwisseling met een andere organisatie nog makkelijker. Ik werk afwisselend in Zuidbroek, in Assen en thuis. Als ik bij Actium werk en het is handig dat ik even bij een (digitaal) overleg van Groninger Huis aanschuif, dan kan dat gewoon. Of andersom. Ik vind dat ontzettend leuk, die vrijheid in mijn werk!

Kortom; ik ben blij dat Groninger Huis op mijn pad is gekomen en dat Actium mij de ruimte geeft. Groninger Huis is geholpen, de opgedane ervaring neem ik weer mee in mijn werk bij Actium en ik ben in mijn vak en als mens weer gegroeid. Win-win-win!