Sollicitatietips

Solliciteren lastig? Wij geven je graag wat tips. Wil je graag samen aan de slag met je cv of je brief? Heb je een uitnodiging ontvangen voor een sollicitatiegesprek en wil je samen wat voorbereiden? Vind jij het als Noorderling moeilijk om je kwaliteiten te benoemen of jezelf te verkopen? Voor al deze vraagstukken kun je terecht bij onze loopbaanadviseur Karin Vliem. Werk je bij één van onze aangesloten corporaties? Maak een afspraak voor je gratis loopbaangesprek!

Hoe vergroot je je kans met je cv?

Je hebt maar een paar seconden om op te vallen, dus zorg voor een kort en krachtig cv met een professionele lay-out.  Je cv is je visitekaartje, de recruiter van een bedrijf ziet als eerste jouw cv, dus is dat je eerste indruk. Als je cv een rommeltje is, doet de recruiter vaak niet eens moeite om jouw meegestuurde brief te lezen. Een cv moet uitnodigen om jou te bellen. Daarnaast moet het cv jou vertegenwoordigen, dus maak deze zo persoonlijk mogelijk. Je cv is een weerspiegeling van wie je bent en wat je kunt en dient onderscheidend te zijn. Want daarmee vergroot je je kansen!

Een sollicitatiebrief schrijven is maatwerk

Durf ook hier out-of-the-box te denken en maak de brief persoonlijk. Verplaats je in de recruiter; wat maakt dat ik jou moet uitnodigen? Wat is jouw toegevoegde waarde? Pluis de vacaturetekst goed uit, bezoek de website en zoek op het internet naar de ontwikkelingen in de branche. Verdiep je dus altijd in de functie, organisatie én de branche. Ook is het erg belangrijk om je brief aan iemand anders te laten lezen, voordat je deze verstuurt. Een goede brief schrijven kost tijd en dat maakt dat je niet altijd even scherp meer bent op spelfouten.

Ken je talenten en durf deze te benoemen

Wij Noorderlingen zijn bescheiden en vinden het dan vaak erg moeilijk om onze talenten te benoemen. Echter is het van groot belang dat je weet wat je kunt en wat je de organisatie te bieden hebt. Door te benoemen wat jouw onderscheidend vermogen is kun je die baan binnenslepen. Het is van belang dat je een goed beeld van jezelf schetst. Vind je het moeilijk om dit voor jezelf in kaart te brengen? Vraag eens aan collega’s, wat ze zo aan jou waarderen of houd eens een dagboek bij van successen die je hebt behaald, wat was jouw rol hierin?

Sollicitatiegesprek? Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is erg belangrijk om je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek. Ook hiervoor geldt, verdiep je in het bedrijf, de functie en de branche. Lees bijvoorbeeld het laatste jaarverslag van het bedrijf en kijk eens of je filmpjes van het bedrijf op Youtube vindt. Daarnaast kun je je voorbereiden op je gesprek door te Googlen naar veel gestelde sollicitatievragen. Waar je in ieder geval antwoord op moet kunnen geven is wie je bent, wat je wilt en kunt, wat je komt halen en brengen. En denk ook na over vragen die jij zelf hebt; waar wil je graag antwoord op hebben? Wil je bijvoorbeeld meer weten over de bedrijfscultuur of over de teamsamenstelling? Stel trouwens niet te gedetailleerde vragen, dat kan vaak in een eventueel vervolg aan de orde komen. Denk ook goed na over de kleding die je draagt. Wat wil je uitstralen? Doe wel kleding aan waar je je prettig in voelt.