10 dagen digitaal detoxen van Rijn Vogelaar

Vanaf 4 april organiseert Rijn Vogelaar, samen met het team van Yorizon, een 10-daagse digitale detox challenge (10dddc). Het doel is om bewustzijn te creëren en een paar stappen te zetten richting een rijker, socialer en actiever leven.

Iedereen kan gratis deelnemen, zowel individueel als in groepsverband (bijvoorbeeld met je gezin, team of klas). Na afloop van de 10 dagen krijg je weer een assessment en kun je zien wat er in de 10 dagen is veranderd.

Er zijn geen kosten aan verbonden en deelname is anoniem. Na de challenge word je naam en e-mailadres weer uit de database verwijderd.

Waarom?

Sinds enige tijd doet Rijn onderzoek naar digitaal welzijn. Hoewel hij niet zo van de negatieve berichtgeving is, zijn er toch een paar statistieken die belangrijk zijn om te delen:

  • De tijd die we besteden aan digitale schermen is exponentieel toegenomen. Schermgebruik onder jongeren is 9 tot 11 uur op een dag, waarvan zo’n 5 uur op een smartphone (volwassenen 4 uur). Vrijwel alle vrije tijd gaat hieraan op.
  • Jongeren hebben veel minder sociale interactie. Ze gaan minder naar feesten en hebben minder fysieke ontmoetingen met leeftijdsgenoten. Deze trend was al voor de pandemie ingezet en is erdoor versterkt. De meeste jongeren zitten in het weekend thuis en hebben weinig interactie met familieleden omdat ze op hun telefoon zitten.
  • De overdaad aan schermtijd leidt tot concentratiestoornissen, slapeloosheid en serieuze mentale problemen. Bij jong en oud.

Hoe gaat het in z’n werk?

Bepaal met wie je de detox wilt aangaan. Het is leuk om het samen te doen, bijvoorbeeld met je gezin, team of klas, maar als je het alleen wilt doen, is dat natuurlijk ook prima.

Vervolgens bepaal je zelf de regels. Maak het jezelf niet te gemakkelijk, maar ook niet te moeilijk. Je krijgt hiervoor ook nog concrete tips. Daarna ben je klaar om te starten.

Bij aanvang krijg je een zelftest (assessment), waar je jezelf vergelijkt met de rest van Nederland op een aantal vragen. Zo kun je zien hoe het staat met je digitale gedrag bij aanvang. Vervolgens krijg je dagelijks adviezen gebaseerd op onderzoek.

Na afloop van de 10 dagen krijg je weer een assessment en kun je zien wat er in de 10 dagen is veranderd.

Er zijn geen kosten aan verbonden en deelname is anoniem. Na de challenge word je naam en e-mailadres weer uit de database verwijderd.

Aanmelden

Hier de website van de 10 daagse digitale detox challenge. Daar vind je meer informatie en je kunt je daar aanmelden: www.10dddc.nl

Hopelijk wil jij ook meedoen en kun je anderen uitdagen om ook mee te doen. Als we het samen doen kunnen we het leven rijker en socialer maken. Voor onszelf en de mensen om ons heen.