De mentale schijf van vijf

Eet veel groente, fruit, noten en weinig vlees en zuivel. Dat staat onder anderen in de schijf van vijf van het voedingscentrum. Sinds kort is er ook een mentale schijf van vijf, ontwikkeld door psychiater Esther van Fenema, waarin staat wat je dagelijks nodig hebt om je gelukkig en gezond te voelen.

Veel mensen klagen tegenwoordig in meer of mindere mate over stress en een burn-out ligt voor velen op de loer. Stress ontstaat vaak als je te weinig rust en te veel prikkels ervaart in je leven. Het is belangrijk om stress serieus te nemen en er zo goed mogelijk mee om te leren gaan. Hoe jij op stress reageert is sterk persoonlijk bepaald. Sommige mensen kunnen heel veel stress aan en voor anderen, die kwetsbaar zijn, kan weinig stress al psychische problemen zoals een depressie of angstklachten uitlokken.

Ons moderne leven staat bol van de prikkels, maar ons brein is daar eigenlijk niet op gebouwd. In hele korte tijd moeten wij meer prikkels verwerken dan iemand in de Middelleeuwen ooit in zijn of haar hele leven! Ook onze leefstijl is in de loop van de tijd veranderd: weinig bewegen, veel zaken alleen doen in plaats van met de (dorps-)gemeenschap of in familieverband.

Iedereen wil zo graag voldoen aan het perfecte plaatje dat het daardoor soms lastig lijkt om over zaken te praten die misschien niet zo goed gaan in je leven. De vraag is hoe gezond die nieuwe manier van leven is voor ons als mens. Veel mentale klachten zijn te verminderen of zelfs te voorkomen door wat meer aandacht te besteden aan de mentale schijf van vijf.

Benieuwd naar de mentale schijf van vijf? Lees dan hier verder!