Door welke bril kijk jij?

Kijk jij uit naar de nieuwe werkweek? Of kijk je er juist tegen op? De manier waarop je hiernaar kijkt heeft alles te maken met de bril waardoor jij verkiest te kijken. 

Door welke bril kijk jij? Kijk je door een negatieve, wantrouwende bril, of juist door een nieuwsgierige en zelfverzekerde? Je kan zelf kiezen door welke bril jij je toekomst wil zien. Maar hoe doe je dat nou, die andere bril opzetten?

Je kunt gevoelsmatig gevangen zitten in je omgeving.  Dit staat goed om mijn cv, mijn vader vindt dit … al mijn vrienden zeggen dat … Hier kijk je door de bril van een ander en ben je niet in staat om vanuit je diepste verlangens te leven. De bril van anderen opzetten werkt averechts. Hierdoor kun je het vertrouwen in de toekomst en, nog belangrijker, het geloof in jezelf verliezen.

Het kan zijn dat als je dit leest jij jouw toekomst ook niet echt ziet zitten, het ziet als zwaar of een sleur. Iedereen wil toch vertrouwen hebben in zijn of haar toekomst? Van binnen naar buiten leven en je verlangens achterna? De bril van die ander afzetten is dan noodzakelijk.

Wat je te doen staat is door je bril, dus je eigen kijk veranderen. De mensen die dit doen ervaren de keuzevrijheid om zelf zijn of haar slingers op te hangen. Echt te kiezen voor zichzelf. De verantwoordelijkheid nemen om naar hun passies en verlangens te luisteren. En een hele belangrijke: schijt hebben aan de buitenwereld, omgeving, vrienden, ouders, de arbeidsmarkt etc.

Een paar vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

1. Door welke bril(len) kijk je?
2. Heb je daar zelf voor gekozen of is de bril er net zoals bij een sigaret ingeslopen?
3. Ben je blij met jouw bril?
4. Door welke bril zou je graag willen kijken?
5. Wat voor een gevoel geeft die zelfgekozen bril jou?
6. Hoe kan je ervoor zorgen dat deze nieuwe bril jouw nieuwe werkelijkheid wordt?

Train jezelf door je steeds af te vragen door welke bril je kijkt. Pak de verantwoordelijkheid en zet de bril op die bij jou past. Wanneer je jouw eigen kijk op de toekomst (bril)verandert, dan verandert de toekomst automatisch met je mee. Hoe mooi is dat? Zet hem op!

Lees het volledige artikel op Careerwise.