Hoe leg je op LinkedIn contacten buiten je bubbel?

Dit artikel is van Intermediair, geschreven door Jolan Douwes 
Voor Xenna (35) wordt het tijd om ander werk te zoeken. Ze deed een onderzoeksproject bij een kenniscentrum en ziet wel wat in een baan als beleidsadviseur. Maar ze kent niemand die haar daar meer over kan vertellen. In deze aflevering van Loopbaankwesties helpt loopbaanadviseur Jolan Douwes haar op weg.

Ik weet nog precies hoe ik me onder druk gezet voelde door een loopbaanklant van een collega. Hij belde me omdat hij gebruik wilde maken van mijn netwerk in de media. Al snel drong hij erop aan dat ik hem de telefoonnummers zou doorgeven van een aantal sleutelpersonen die hij kon benaderen voor een baan. Dat kwam zo dwingend over dat ik nog vaak dit voorbeeld geef. Op deze manier moet het dus niet.

Zoekfunctie gebruiken

Hoe leg je dan wel contact als je je wilt oriënteren op banen die buiten je bubbel vallen? Xenna is niet actief op LinkedIn, maar ze heeft wel 500+ contacten. Ik raad haar aan de zoekfunctie van dit platform te benutten. Die route ziet er zo uit:

  • In het blauwe bovenveld met het loepje tik je het trefwoord in, bijvoorbeeld ‘beleidsadviseur’;
  • Dan klik je op ‘personen’ in het tabblad eronder en daarna op ‘connecties’;
  • Je kunt connecties in je eerste en tweede lijn aanvinken en klikken op ‘resultaat weergeven’;
  • Dan zie je een lijst met namen. Daaronder staat wie uit jouw netwerk deze personen al kent.

Laatst liet ik dit zien aan een groep jonge starters voor wie deze zoekmethode nog compleet nieuw was. Zij zagen meteen oud-klasgenoten en vrienden van vrienden opduiken toen ze hun favoriete werkgever intikten. Kwamen er alleen tweedegraads-contacten tevoorschijn, dan konden ze zien wie uit hun netwerk die personen al kennen.

Lees hier het hele artikel >>>

LinkedIn Jolan Douwes