Ik wil intern solliciteren, waar moet ik op letten?

Intermediair – De banen liggen voor het oprapen, misschien ook wel binnen het bedrijf waar je al werkt. Een perfect moment om intern naar een nieuw carrière pad te kijken. Maar al solliciteer je binnen een vertrouwde omgeving, dan moet je nog steeds je best doen om die job te veroveren. Dit is hoe je dat aanpakt.

We hebben een krappe arbeidsmarkt, waardoor je als sollicitant meer kansen hebt. Ook binnen de organisatie waar je nu werkt, kun je mogelijk je positie verbeteren. De vacatures die jouw baas uit heeft staan, worden in deze markt niet zo makkelijk vervuld. Werkgevers doen er veel aan om hun huidige werknemers te behouden, bijvoorbeeld door hun ontwikkeling te stimuleren. Een prima kans voor jou om door te groeien binnen je organisatie in een uitdagende nieuwe functie. Maar let op de volgende punten.

Slim netwerken

Wanneer je regelmatig praat met de hr-verantwoordelijken en leidinggevenden binnen je bedrijf, hoor je eerder waar mensen nodig zijn. Misschien heb je binnen je interne netwerk zelfs al signalen opgevangen dat jij een kanshebber bent. Door te laten weten dat je je graag wil ontwikkelen binnen het bedrijf en dat je die vrijgekomen job aankunt, ben je de officiële vacature misschien zelfs voor. Je kunt eventueel je direct-leidinggevende vragen om je sollicitatie te ondersteunen met een aanbeveling. (Je collega’s hoeven trouwens niet gelijk te weten wat je ambities zijn.)

Onderbouw je interesse

Toon je interesse voor een vacature niet te nonchalant; vraag eerst wat de functie-eisen zijn en bedenk heel realistisch of je geschikt bent en of je de juiste competenties bezit. Als het antwoord op de laatste twee vragen ja is, dan kun je gelijk onderbouwen waarom ze niet verder hoeven zoeken naar de juiste kandidaat. Denk ook na over je motivatie: waarom ga je deze nieuwe uitdaging aan? Het moet niet alleen om geld gaan. Laten zien dat je ambities hebt en graag binnen de organisatie wil doorgroeien, wordt vaak als positief ervaren door werkgevers. En in de krappe arbeidsmarkt is je baas wellicht eerder geneigd je een leerwerktraject te bieden.

Solliciteer professioneel

Je jarenlange ervaring bij het bedrijf telt zeker mee, maar is geen garantie dat je zomaar kunt overstappen naar een andere functie. Ook bij een interne sollicitatie moet je indruk maken. Je cv en brief moeten net zo sterk zijn als bij een externe sollicitatie, je zult wederom een goede indruk moeten maken. Je werkgever kent je weliswaar, maar wel in een andere job waar misschien heel andere skills bij passen. En de recruiter heeft niet noodzakelijk een goed beeld van al jouw talenten, die zul je dus duidelijk moeten communiceren.

Lees het hele artikel op www.intermediair.nl>>>