Intermediair – Thuiswerkdag indelen

Hoe kan ik mijn werkdag het beste indelen als ik thuiswerk?

Thuiswerken is voor velen het nieuwe normaal geworden. Toch worstelen mensen vaak nog met het indelen van hun thuiswerkdag. Vooral de scheiding tussen werk en privé blijft lastig. Met deze tips deel je je werkdag goed in.

Menig thuiswerker vraagt zich aan het eind van de dag af waar de tijd is gebleven. Tal van afleidingen en huishoudelijke routineklusjes vragen de aandacht. Productief en prettig thuiswerken lukt alleen wanneer je de dag start alsof je ook echt naar je werk gaat.

Ga naar je werk…

…maar dan thuis. Benader het thuiswerken niet anders dan wanneer je naar een fysieke werkplek gaat. Mentaal moet er een knop om: zie een thuiswerkdag zoveel mogelijk als een gewone werkdag, niet als een vrije dag. Zet gewoon je wekker, sta vroeg op, ontbijt, en blijf niet in je pyjama hangen.

Overleg

Het plannen van je werkdag doe je het best in overleg met je collega’s en leidinggevende. Door heldere afspraken te maken over wat er die dag af moet, deel je je agenda nog strakker in. Laat weten wat wel en niet haalbaar is, en praat je collega of leidinggevende af en toe online bij over voortgang en knelpunten. Heb je een partner en/of kinderen? Verdeel de huishoudelijke taken dan eerlijk.

Vrijetijd vs. werktijd

Werk op vaste tijdstippen en neem je gebruikelijke koffie- en lunchpauzes. Door strak te plannen, ontstaat er vanzelf routine in je dag. Maak een strikt onderscheid tussen vrije tijd en werktijd. Breng je grootste verleiders, zoals games of appen, in kaart en plan daarvoor korte pauzemomenten in. Af en toe een micro-gamebreak kan volgens sommige onderzoeken zelfs stress verlagen en productiviteit verhogen.

Nieuwsgierig naar de rest van de tips? Je vindt ze op de website van Intermediair.nl