Intermediair | Zo komt je lichaam echt tot rust
Intermediair –
De waan van de dag wordt weleens vergeleken met een rivier waarin je door de stroming wordt meegenomen. Het nemen van een pauze kun je zien als een steen die op de bodem ligt. Stel dat jij die steen bent en even uit de drukte stapt door naar de bodem te zinken. Kun je rustig blijven liggen en het water langs je heen laten stromen? Of is zinken naar de bodem überhaupt een uitdaging, omdat je met de stroming mee wilt blijven gaan?
Terugschakelen naar ruststand
Een pauze pakken is niet altijd makkelijk en kan een onrustig gevoel geven. Dat is begrijpelijk, want fysiologisch gezien kan het lichaam niet zomaar in enkele minuten terugschakelen naar een ruststand. Maar continu toegeven aan dit onrustige gevoel is ook geen optie. Rust heb je nodig om te kunnen presteren. Met wat kennis, technieken en training lukt het ook jou steeds beter om als een steen te gaan liggen, zelfs als de stroming hevig is.
Laten we beginnen met de fysiologie om te begrijpen waar dat onrustige gevoel vandaan komt. Als je aan je (werk)dag begint, komen er twee hormonen in actie: cortisol en adrenaline. Cortisol zorgt voor focus. Van oorsprong zorgt dit hormoon ervoor dat als er gevaar dreigt, je ‘het gevaar’ in het vizier houdt. Adrenaline zorgt voor energie, zodat je kunt wegrennen als dat moet.
Of je nou een klus wilt afmaken, een deadline moet halen of een operatie gaat uitvoeren, je lichaam komt nog steeds op dezelfde wijze in actie. En dat is heel lekker! Je krijgt energie om te kunnen leveren en de focus om het zo goed mogelijk te doen. Maar zodra je te lang ‘op het gevaar’ (jouw taak) moet letten, wordt je focus minder, word je slordiger en gaat je energieverbruik uit voorzorg op de reservestand.
Reservestand
Wanneer je lichaam in de reservestand komt, gaat het energie op een andere manier verdelen en opsparen voor als het écht nodig is (gevaar!). Spijsvertering en slaap worden bijvoorbeeld minder belangrijk. Ook heb je minder plezier in leuke dingen, omdat plezier nu eenmaal energie kost en je lichaam die energie wil sparen.
De kunst is om dit voor te zijn. Dat kan door de focus op ‘het gevaar’ (je werk) los te laten. Maar hoe doe je dat met die hyperactieve hormonen? Het begint bij het accepteren dat een pauze een onrustig gevoel kan geven waar je even doorheen moet.
Rust vinden begint bij het accepteren dat een pauze een onrustig gevoel kan geven waar je even doorheen moet, helpt enorm. En je kunt je lichaam een handje helpen!
Lees het artikel hier verder >>>
Bron: www.intermediair.nl