Jobhopping: voor- en nadelen van vaak van baan wisselen

Een lange diensttijd bij één werkgever is al jaren niet meer de norm. Steeds meer hoogopgeleide werknemers kiezen voor een versnipperde loopbaan waarin ze regelmatig van werkgever veranderen, soms om het halfjaar. Vooral na de coronapandemie werd deze trend zichtbaar. In het derde kwartaal van 2022 vond 5,3 procent van de werknemers volgens het UWV een nieuwe baas. Maar liefst 404.000 mensen stapten over, een kwart meer dan vlak voor de pandemie. Ten opzichte van 10 jaar eerder was het aantal zelfs verdubbeld.

Bijna 60 procent van de baanwisselaars werkte in 2022 korter dan twee jaar in hun vorige baan, aldus het CBS. En Gen Z zal dit aantal nog fors doen oplopen, volgens de mondiale recruiter Morgan McKinley. Kennelijk levert dat jobhoppen wat op. Maar er zijn ook risico’s.

Voordelen van Jobhopping

Loopbaanontwikkeling 

Jobhoppend kun je soms sneller carrière maken. Door regelmatig van baan te wisselen, doe je eerder nieuwe vaardigheden op. Je kunt in kortere tijd diverse rollen in meerdere industrieën vervullen. Dit levert een bredere ervaring en een rijker cv op, en dat kan jou weer aantrekkelijker maken voor toekomstige werkgevers.

Salarisgroei

Veel werknemers maken de overstap simpelweg omdat ze elders een beter salaris kunnen krijgen. Nieuwe werkgevers betalen vaak meer om talent aan te trekken. Dat kan je een snellere salarisgroei opleveren dan de jaarlijkse procentjes loonsverhogingen als je trouw blijft aan dezelfde werkgever.

Netwerken

Door bij verschillende bedrijven te werken, breid je je professionele netwerk uit. Dit kan waardevol zijn omdat meer mensen jou in de toekomst kunnen helpen bij het vinden van nieuwe uitdagingen.

Voorkomen van burn-out

Wie lang in dezelfde functie of bij dezelfde werkgever blijft hangen, kan zich gaan vervelen of ergeren. Dat kan weer leiden tot stress en zelfs een burn-out. Nieuwe uitdagingen en omgevingen houden je werk interessant en jou gemotiveerd.

Lees hier wat de nadelen zijn van Jobhopping >>>

(Bron: www.intermediair.nl)