Niet blij met je werk? ‘Rigoureuze switch vaak niet nodig’

Intermediair – 1 op de 4 werknemers zit niet op zijn plek. Zeker met de huidige krapte op de arbeidsmarkt ligt het voor de hand om dan een nieuwe baan te zoeken. Toch onderneemt niet iedereen actie, terwijl kleine aanpassingen al genoeg kunnen zijn.

Een kwart van de Nederlanders is niet tevreden met zijn werk. Dit blijkt uit recent onderzoek van NCOI, uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau PanelWizard onder 1.100 werkenden tussen de 18 en 59 jaar. Onderzoek van Nationale Vacaturebank laat een vergelijkbaar beeld zien.

Zeker in een tijd met een recordaantal vacatures moet het vinden van je droombaan niet zo ingewikkeld zijn – zou je denken. Volgens het onderzoek van NCOI gaat zo’n derde van de mensen die ontevreden zijn met hun werk daadwerkelijk in gesprek met de werkgever en gaat nog eens een derde te rade bij mensen in de eigen omgeving. Zo’n 15 procent van deze groep wil wel iets anders, maar onderneemt geen stappen. 17 procent overweegt een carrièreswitch, maar heeft geen idee van de eigen competenties of de link met de arbeidsmarkt.

Rigoureuze switch niet altijd nodig

De vraag voor veel mensen is ook niet zozeer óf ze van baan willen veranderen, maar vooral: hoe groot is de stap die ze daarvoor willen zetten? Gaat het om compleet ander werk? Een soortgelijke baan bij een andere organisatie? Of zijn er, in overleg met je werkgever, mogelijkheden om binnen de organisatie een andere functie te vinden waar je wel blij van wordt?

Het goede nieuws is: zo’n rigoureuze switch is volgens Dijkhuis niet altijd nodig. ‘Zo heb ik een cliënt begeleid die werkzaam was bij een onderzoeksinstituut. Zij kwam erachter dat ze het onderzoek zelf inhoudelijk niet zo leuk vond, de werkomgeving wel. Uiteindelijk is er voor haar een andere functie gevonden waarin ze projecten coördineert. Daar wordt ze wel blij van.’

Lees het hele artikel op www.intermediair.nl