PW- Trends 2022: ‘Soft skills zijn nu belangrijker dan ooit’

PWNet.nl – Trends 2022

Voor een manager zijn de soft skills vaak belangrijker dan de officiële functie-eisen. Altijd al, maar zeker in tijden van corona en hybride werken, zegt Martin van der Groep, directeur van Boertien Vergouwen Overduin. “Werken op afstand gaat gepaard met risico’s.

Zo’n 14 jaar geleden werd Martin van der Groep manager. Maar in het begin pakte hij dat naar eigen zeggen niet altijd goed aan. “Ja, ik was hard aan het werk, maar wat ik op een gemiddelde dag precies uitvoerde… mijn collega’s hadden geen idee. Delen, sparren, overleggen – ik deed het veel te weinig. Daardoor voelde mijn medewerkers zich niet gehoord of gezien. Ze hadden geen invloed op de koers en de keuzes.”

Maar sindsdien heeft Van der Groep veel bijgeleerd. “Als ik nu werk aan belangrijke projecten – het bouwen van een nieuw team, grote aanbestedingen – doe ik dat in overleg met de mensen om me heen. Met goede werkvrienden, collega’s bij wie je je kwetsbaar kunt opstellen. Daarmee creëer ik niet alleen veel meer draagvlak, maar behalen we ook meer resultaat. Alleen ga je snel, maar samen kom je verder.”

Worstelen met soft skills

Het zijn vooral dit soort soft skills die hem interesseren. Hoe verbeter je jezelf in leiderschap? Hoe creëer je de beste versie van jezelf? Alles kan namelijk altijd beter: van goed naar beter naar best.” Want Van der Groep is niet de enige manager die met soft skills heeft geworsteld. “Veel van de leidinggevenden voldoen aan de formele functie-eisen: ze hebben dat hbo-niveau, ze beschikken over de noodzakelijke werkervaring. Maar zonder die persoonlijke vaardigheden, de soft skills, is het best lastig om die kwaliteiten tot gelding te brengen.”

Soft skills belangrijker bij hybride werken

Soft skills: Ze waren altijd al belangrijk, maar volgens Van der Groep geldt dat zeker in tijden van corona en hybride werken. “Want dat werken op afstand gaat gepaard met risico’s. Je mist het informele contact. Dat contact draagt bij aan een teamgevoel, de saamhorigheid, maar het leidt ook tot een betere samenwerking. Bij het koffiezetapparaat vang je vaak informatie op waar je ook zakelijk mee verder kunt.”

Lees het hele artikel van PWnet hier>>>