Wil je gewoontes op kantoor veranderen? Verander de context

Hoe motiveer je collega’s om niet meer aan hun bureau eten of andere gezonde keuzes te maken? Door de context te veranderen, zegt Marije de Vries. In deze column legt ze uit hoe je dat doet.
Wist je dat mensen die fruit zien ook meer fruit eten? Een fruitschaal op de keukentafel werkt! Net als je sportkleding klaarleggen voor de volgende dag stimuleert om meer te bewegen, een schoon bed motiveert om eerder naar bed te gaan en je door een opgeruimd kantoor beter kunt focussen.

Wat denk je van plafonds van rookruimtes die zo zijn vormgegeven dat het lijkt alsof je in een graf staat? Of bankjes in bushokjes die gelijk als weegschaal dienen? Zodra je erop gaat zitten, zie je je gewicht levensgroot op een scherm. Wat je er ook van vindt, het zijn allerlei voorbeelden van ‘cues’ die je onbewust aanzetten tot bepaalde gedragingen of handelingen. Het is interessant om je hier bewust van te zijn, ook in je rol als vitaal leider.

In mijn vorige column vertelde ik je over de essentie van vitaal leiderschap: het vermogen om een ander te motiveren om goed voor zichzelf te zorgen. Dat dit begint bij jezelf. In deze column wil ik daar een belangrijk element aan toevoegen, want naast ambassadeurschap en het aangaan van het gesprek is ook contextcreatie essentieel om je medewerkers of collega’s te motiveren om gezonder te leven.

Lees hier de hele column>>>

Bron: www.intermediair.nl