Op 11 en 12 mei 2022 organiseren Loopbaaninitiatief, KLIMMR, Kracht in Mobiliteit, Corpofit en Samenwerk@Corporatie i.s.m. met trainingsbureau TRAINIAC de Corporatie MedeZeggenschapsdagen! Deze twee dagen staan in het teken van het mét en ván elkaar leren.

Workshops dag 1
  • Jaarrekening: het hoe en wat

Voor veel OR leden blijft het ieder jaar lastig om de jaarrekening te lezen en te begrijpen. Wat zeggen die cijfers nu eigenlijk? Hoe ziet de wereld achter de cijfers eruit? Hoe heeft de organisatie het afgelopen boekjaar afgesloten en hoe staan we er in financieel opzicht voor? Stelt jij je als OR-lid ieder jaar weer dezelfde vragen, dan is de workshop over de jaarrekening zeker iets voor jou. Waar moet je als OR op letten, waar zitten de risico’s, wat is de relatie tussen de balans en de winst en verliesrekening. Kortom praktisch gerichte handvatten waardoor de jaarrekening voor jou (bijna) geen geheimen meer kent.

  • ARBO en corona

Er is nogal wat gebeurd de afgelopen 2 jaar. Van 5 dagen naar kantoor met collega’s naar thuiswerken waarbij je je collega’s vooral in hun eigen huis bespieden bent via een webcam. Het thuiswerken heeft veel invloed op de arbeidsomstandigheden. De OR heeft hier een belangrijke rol in. Dit gaat natuurlijk verder dan het afspreken van een thuiswerkvergoeding. In deze actieve sessie gaan we in op wat het thuiswerken concreet betekent voor de arbeidsomstandigheden, waar de risico’s voor werknemers zitten en hoe als OR om te gaan met de situatie na corona.

  • Wet op de Ondernemingsraden, maar dan leuk

Zowel nieuwe als ervaren OR-leden kunnen in deze workshop hun hart ophalen als het over de WOR gaat. In deze actieve workshop gaan we vooral in op wat de wet betekent in de praktijk. Dit doen we aan de hand van actuele casussen waarbij we de deelnemers de mogelijkheid geven om op de stoel van de rechter te gaan zitten. Wat zou jij beslissen en waarom?

  • Feedback geven en ontvangen

Om jezelf als OR-lid (en werknemer) te kunnen ontwikkelen is het kunnen geven én ontvangen van feedback essentieel. Feedback zorgt voor onderling begrip en voorkomt opgebouwde frustratie. Hoe geef je als OR-lid effectieve feedback aan andere OR-leden of de bestuurder? Immers is feedback niet hetzelfde als “uitspreken wat je dwars zit”! En hoe voorkom je dat de ander jouw feedback opvat als een aanval of kritiek? Tijdens deze workshop leer je om feedback te geven, maar ook om deze te ontvangen met als doel op een prettige manier het functioneren en/of de onderlinge relatie te verbeteren.

Workshops dag 2
  • Bewust van je team met DISC

DISC® is een persoonlijkheidsanalyse en meet de diverse psychologische motivatoren van je eigen gedrag. DISC geeft je tools om met problemen en uitdagingen om te gaan. Waarom zijn er OR-leden die graag volgen, daar waar andere OR-leden graag de leiding nemen? Waarom zijn sommigen direct enthousiast als er een verandering aangekondigd wordt en gaan anderen weerstand bieden? DISC maakt inzichtelijk waarom mensen zo reageren, zoals ze reageren. Op een praktische manier met DISC inzicht in het gedrag van mensen. De DISC geeft een beter beeld over jezelf, maar over de andere OR-leden.

  • Beinvloed met de Roos van Leary

Van gesprekken met andere OR leden tot het overleg met de bestuurder. Als OR-lid ben je veel in gesprek en is communicatie dus heel belangrijk. Toch loopt de communicatie niet altijd even soepel. Lijkt het soms dat de ander alleen maar met bezwaren kan komen? Of merk je dat je vaak stilvalt bij de bestuurder. Vaak lijkt het alsof de ander niet goed reageert op wat jij hebt gezegd, wat kan leiden tot frustratie. Met deze actieve workshop kom je erachter hoe je dit voorkomt en kan je de reactie van de ander beïnvloeden!

  • Pitchen: je krijgt maar 1 kans!

Soms krijg je maar 1 kans! 1 kans om een eerste indruk te maken, 1 kans om te overtuigen. Of het nou gaat over een standpunt tegenover de bestuurder, een mening tegenover een ander OR-lid of een oproep tot een bijdrage door je achterban: wanneer je maar 1 kans krijgt is het zaak om kort en bondig je boodschap neer te zetten zodat je bereikt wat je voor ogen hebt! In deze actieve workshop gaan we samen aan de slag met jouw pitch zodat je deze direct toe kunt gaan passen wanneer je weer maar 1 kans krijgt!

  • Onderhandelen met resultaat

De overlegvergadering is een van meest belangrijke momenten om medezeggenschap uit te oefenen. De OR kan zijn standpunten kenbaar maken, voorstellen doen of advies- en instemmingsaanvragen bespreken. Maar hoe zorgt de OR ervoor dat de boodschap goed overkomt en dat je je doelen weet te bereiken. In deze workshop leer je hoe je als OR-lid je standpunten kenbaar maakt waardoor de bestuurder niet om jou heen kan!

Programma dag 1

09.30    – 10.00                Ontvangst

10.00    – 10.15                Start met uitleg dagen, welkom door de regionale samenwerkingsverbanden

10.15    – 11.30                Plenaire opdracht

11.45    – 12.00                Uitleg workshops (trainers pitchen hun workshop)

12.00    – 13.00                Lunchbuffet

13.00    – 16.00                Workshops

16.00    – 17.00                Plenaire activiteit

17.00    – 18.30                Afsluiting dagprogramma, inchecken e.d.

18.30    – 20.00                Dinerbuffet

20.00    – 21.30                Pubquiz

21.30    – 22.00                Naborrelen en afsluiting

Programma dag 2

09.00    – 09.15                Ontvangst

09.15    – 09.30                Uitleg workshops (trainers pitchen hun workshop)

09.30    – 12.30                Workshops

12.30    – 13.30                Lunchbuffet

13.30    – 14.15                Toezicht op duurzame inzetbaarheid door ondernemingsraden

14.15    – 14.30                Afsluiting Corporatie MZ-dagen 2022

De kosten voor deelname bedragen € 650,- p.p. dit is inclusief hotelovernachting, lunch en diner. Schrijf je vóór 21 maart 2022 in door een email te sturen aan info@trainiac.nl o.v.v. “Corporatie MZ-dagen 2022”. We hebben een maximaal aantal deelnemers van 40. Ben er dus snel bij!

Programma Corporatie MZ-dagen

Datum:               11 en 12 mei 2022

Locatie:              Bilderberghotel ’t Speulderbos