Voorkom werkstress – 7 tips voor een zorgeloze vakantie

 

De zomervakantie staat voor de deur. Lekker even helemaal weg. Totaal ontspannen. Of toch niet? Voor veel werkenden betekent vakantie vooral: stress. Tips voor een relaxte vakantie.

 

Het is al een heel gedoe voordat je eindelijk de deur achter je hebt dichtgetrokken. Ben je eindelijk op je vakantiebestemming aangekomen, dan begint het gepieker over al het werk dat op je ligt te wachten zodra je terugkomt. En je moet er helemaal niet aan denken dat je ook nog bereikbaar voor je werk en het thuisfront. Het komt steeds vaker voor dat mensen aan het zwembad met laptop en mobiele telefoon ‘nog even aan die belangrijke klus’ werken. Van werkstress schiet je zo in de vakantiestress om weer terug te keren in je werkstress. Maar het kan ook anders.

 

1. Voorbereidingen

Ga op tijd na hoe je werkzaamheden kunt afstoten of in de tijd zo kunt plannen, dat er tijdens jouw afwezigheid weinig hoeft te gebeuren. Neem geen nieuwe klussen meer aan. Zorg dat belangrijke afspraken niet tijdens of op de dag na jouw vakantie worden gepland, maar één of twee weken later. Zo kun je de voorbereidingen daarvoor in eigen hand houden. Kijk naar wat je kunt afronden voor de vakantie en doe dat dan ook. Voor wat niet voor je vakantie klaar kan, bespreek je met je opdrachtgever wat eventueel later kan. Zadel je collega’s niet op met onnodig werk.

 

2. Plan je laatste week

Plan de laatste week zorgvuldig en houd je aan die planning. Draag dossiers tijdig over en houd rekening met enkele ‘vrije’ uren die op gaan aan onvoorziene werkzaamheden. Zorg dat er geen belangrijke deadlines of belangrijke vergaderingen vlak voor je vakantie worden gepland. Die schuiven namelijk altijd in de tijd en leveren vervolgwerk op.

 

3. Overdragen

Draag je werk niet de vrijdag voor je vakantie over, maar doe dat liefst een week eerder. Zodoende blijft er tijd over voor vragen van je collega’s en heb je nog een week de tijd om elkaar goed bij te praten. Maak een goed overdrachtsdocument met daarin de namen en bereikbaarheidsgegevens van contactpersonen (of hun vervangers), een up date van de stand van zaken, de locatie van bijbehorende documenten, eventuele afspraken en deadlines die binnen de vakantieperiode vallen etc.

 

4. Op tijd beginnen

Niet alleen op je werk moet je voorbereidingen treffen, ook thuis valt er een hoop te regelen. Dat begint met een tijdige controle van de verloopdatum van je paspoort, een auto die is gecontroleerd, de rekeningen die betaald moeten zijn, het inpakken van de bagage, etc.. Heel wat mensen hebben slapeloze nachten de dagen voor de vakantie. “Als ik maar niets vergeet”. Een blocnote naast je bed kan dan helpen.

 

5. Bereikbaarheid

E-mail en mobiele telefoons maken ons altijd en overal bereikbaar. Maar willen we dat wel? Wil je helemaal niet bereikbaar zijn, laat dat dan weten aan je baas en collega en neem de telefoon dan ook niet op en beantwoord mailtjes niet. Daarvoor heb je een out-of-office-reply waarin je doorverwijst naar je waarnemende collega’s. Als je echt bereikbaar moet zijn, kun je ook één of twee vaste tijdstippen op de dag uitkiezen waarop jij mailtjes en telefoontjes beantwoordt. Buiten die tijden zet je je elektronische apparatuur gewoon uit.

 

6. Vrije tijdsziekte

Op vakantie wordt menigeen ziek. Van de hitte, van het vreemde eten. Ook een virusje is zo opgepikt. Maar er bestaat ook zoiets als vrije tijdsziekte. Door het jaar heen onderdrukt de werkstress en prestatiedrang eventuele ziektes, maar die komen er in tijden van ontspanning onvermijdelijk uit. Probeer daarom je dagritme niet te rigoureus om te gooien tijdens de vakantie. Bouw de weken na de vakantie de druk langzaam af en minder alvast je koffie inname. Tijdens de vakantie blijf je mentaal en fysiek actief door te sporten en een boekje te lezen. Ook probeer je andere dag routines zoveel mogelijk aan te houden. Als je normaal om acht uur al vier bakken koffie ophebt, moet je daar op vakantie niet mee wachten tot elf of twaalf uur, dat is vragen om hoofdpijn wegens cafeïne gebrek.

 

7. De terugkomst

Plan ook je terugkomst op het werk. Blokkeer de eerste dagen in je agenda (of in ieder geval grote delen van de dag). Die heb je nodig om je mailbox leeg te maken en de werkzaamheden van je collega’s terug overgedragen te krijgen. Meestal liggen er ook enkele spoedklussen op je te wachten. Houd daarmee rekening door er tijd voor te reserveren in je agenda. Valt het mee, dan heb je alleen maar een paar rustige dagen om je werk weer op te starten. Wat ook wil helpen is je out-of-office reply één of twee dagen langer te laten aanstaan (en dus voor de buitenwereld je vakantie langer te maken dan het is). Dat beperkt de instroom van nieuwe klussen en vragen tijdens de eerste dagen na je vakantie.

 

Fijne vakantie!

 

Bron: plezieropjewerk.nl